Dag 40 – 1655 km

12 oktober 2023

Ik heb uiteraard weer eens helemaal te vroeg gejuicht. Want geen sneeuw, wat een illusie! Ik had het weerbericht gecheckt en het zou best redelijk weer worden, in Poncha dan. Ik had misschien ook het weerbericht op de berg moeten bekijken…

Afijn, het begon met wat sneeuwvlokjes, daarna wat sneeuw aan de zijkant van de weg, daarna nog wat meer sneeuw. Ik moest een pas over, en hoe hoger ik kwam, hoe meer sneeuw. En wind, het was mega guur weer! 

Er waren plaatsen waar er wel iets van 20 cm sneeuw lag, wat denk ik afgelopen nacht gevallen is. En toen ik eindelijk boven was moest ik nog naar beneden. Waar ik normaal helemaal schik in heb, maar had ik al verteld dat het koud was?! Ik had halverwege de weg omhoog al mijn lange broek aangetrokken, iets later handschoenen, en toen ik naar beneden ging heb ik alle jassen die ik nog niet aan had óók aangetrokken. Mijn buff en muts had ik zo aangedaan dat eigenlijk alleen nog maar mijn ogen, neus en mond vrij waren, dat hielp wel enigszins.

Een heel groot stuk van de route was nog besneeuwd, dus ik ging sowieso niet zo hard naar beneden, maar nog steeds was het stervens koud. Ik heb af en toe stukken gelopen om mijn voeten een beetje te ontdooien, en toen ik een keer wat water wilde drinken bleek dat ietwat moeizamer te gaan omdat de helft van mijn water bevroren was. 

Aan de voet van de berg is een minuscuul dorpje met een tankstation en camping, en hoewel ik eigenlijk nog iets verder wilde gaan, heb ik hier voor gesetteld. 

Het veld waar mijn tentje opgesteld staat is redelijk out in the open, dus ik heb voor het eerst wat extra lijnen vastgezet, waar ik normaal gesproken te lui voor ben, in de hoop dat mijn tent blijft staan vannacht. Hierdoor kwam ik er ook achter dat ik een haring te kort kom, dat is me eerder dus nooit opgevallen omdat ik nooit alle haringen gebruik. 

Ik heb een douche kunnen nemen, die meer dan welkom was om weer een beetje op te kunnen warmen, en er is een soortement van café waar ik binnen kan zitten en fastfood kan eten. Ze hebben namelijk alleen dingen uit de frituur. 

En er zijn drie andere mensen die ook de Divide fietsen. Alle drie zijn ze hier gisteren al aangekomen, en vandaag hier gebleven omdat het weer zo slecht zou zijn. Als ik dat toch had geweten…! 

Ps. Het ziet er op de foto niet zo uit, maar er lag écht vrij veel sneeuw. Maar op die stukken was het te koud om foto’s te maken, dus dit is niet geregistreerd.

3 Reacties

 1. Nicolette
  oktober 30, 2023 / 8:28 am

  Brrr, heftig hoor, zo’n berg over in de sneeuw. En dan ook nog in een tentje bivakkeren…. Kon je een beetje warm blijven, in de nacht?

 2. Yvonne
  oktober 30, 2023 / 12:21 pm

  Wat dapper Jonne. Wat een mooie reis. Ik heb weer heerlijk genoten van je verhalen (liep nl een dag of 5 achter). Hopelijk is het snel gedaan met al de sneeuw.

 3. Pieter Jan
  oktober 31, 2023 / 1:08 pm

  Nou, Jonne,
  Afzien!! Maar toch doorzetten. Je mag trots zijn op je prestaties!
  Gr. PJ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *