Dag 26 – 1221 km

28 september 2023

Het is bijna volle maan, dus ik had niet zo heel veel moeite met vroeg opstaan, aangezien ik de helft van de nacht al wakker lag. Maar goed, voor dag en dauw uit de veren, en dat was best frisjes. In alle vroegte hebben we wat paarden verzameld, op de trailer geladen en zijn we ergens naartoe gereden waar iemand ons op stond te wachten om verder te kunnen rijden. Het was namelijk best een stukje de berg op. 

Eenmaal daar aangekomen kon ik gelukkig nog een extra jas lenen, en zijn we op pad gegaan. Ik reed op Dolly, en Dolly had er zin in. Die vond het ook een beetje frisjes! Het idee was om alle koeien tegen het hek te drijven, en dan via het hek richting de kraal, waar het sorteren en dergelijke zou plaatsvinden. 

Voordeel van zo vroeg opstaan is dat je de zonsopgang ziet, en het was echt adembenemend mooi, daar op die berg, op een paard, met allemaal andere ruiters en paarden, koeien en honden (die eigenlijk het meeste werk deden). Helaas heb ik er geen foto’s van, want ik wist niet of ik een camera mee kon nemen. Heb ik ook maar niet gevraagd. 

Eenmaal in de kraal werden de koeien in groepjes naar een kleiner stuk gedreven, waar de kalveren werden gescheiden van de koeien. In twee trailers werden een aantal kalveren geladen, de vader van Kristen, Dave, kwam met hun grote truck, waar de rest in geladen werd. De trailer die wij mee hadden werd volgeladen met paarden, onze drie en de drie van de mensen die we hielpen. Want dat doe je voor je buren in Montana. De koeien bleven staan, deze worden later nog opgehaald. 

We zijn terug gereden naar de ranch van LJ en Kris (de buren dus) om de kalveren uit te laden, waarna de kalveren werden gesorteerd (er waren verschillende rassen) en gevaccineerd. 

Na een lunch zijn we weer met de paarden terug gereden, en hebben we ’s middags nog wat andere dingen gedaan zoals hooi halen en paarden voeren. Al met al was het een hele belevenis, en een heel bijzondere ervaring. Echt ouderwets zoals in een western film. 

Volgend weekend is dus de grote roundup, wat drie dagen in beslag neemt. Dan worden de koeien van zeven ranches de berg afgehaald en gesorteerd. Ik hoorde vandaag dat daar iets van 30 a 35 mensen bij helpen. Ik zou graag mee willen helpen, voor zover ik van enige hulp kan zijn, en Amie zei ook dat ze donderdag zou komen, dus die helpt misschien ook wel. Maar ik wil ook niet zomaar anderhalve week bij mensen verblijven, als ik helemaal niet van nut kan zijn. Ik wilde morgen dus even overleggen of ze me komende week ergens bij kunnen gebruiken of dat het alleen maar lastig is, of dat het mogelijk is om volgend weekend te komen helpen, en of het anders een idee is om morgen/overmorgen weg te gaan en volgende week weer terug te komen voor die roundup. Ik voel me er een beetje ongemakkelijk bij om misbruik te maken van andermans gastvrijheid. Of zo voelt het een beetje misschien. 

Wellicht dat ik dus morgen richting Bozeman ga, om daar een auto te huren. Dan kan ik naar Yellowstone en Grand Teton, ben ik niemand tot last, en kan ik daarna weer terug komen voor die roundup, waarbij ik Amie ook nog kan zien. Dat is eigenlijk wel het beste scenario. Ik ga het morgen even overleggen! 

5 Reacties

 1. Mary
  oktober 10, 2023 / 2:29 pm

  Wat een vooruitzicht! Wel doen hoor als je de kans krijgt!
  De meeste roundups zijn in elkaar gezet voor de toeristen, deze dus niet!

 2. Rarda
  oktober 11, 2023 / 8:26 am

  Wat een mooie ervaring Jonne, ben er jaloers op, mijn meisjes droom!
  Dat heb je maar mooi weer meegemaakt!
  Liefs mama

 3. Nicolette
  oktober 11, 2023 / 8:34 am

  Wat een mooie ervaring, geweldig!!
  Hopen dat je met de round up mee kunt helpen. Heel bijzonder!

 4. Yvonne
  oktober 12, 2023 / 9:27 am

  Geweldig Jonne. Deze ervaring ga je nooit meer vergeten. Daar heb je geen fototoestel voor nodig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *