Dag 12 – 274 km

14 september 2023

Ik kan jullie met enige trots vertellen dat mijn nieuwe wiel nog steeds heel is. En dat terwijl hij nu al door onnoemelijk veel kuilen en gaten is gebutst, met een redelijk stevig tempo (wanneer ik omlaag ga dan). 

Wat in een net iets mindere staat is, is het electriciteit netwerk dat met zoveel zorg aangelegd was, en aan het voorwiel verbonden was. Was inderdaad, want ergens is mijn wiel een beetje gedraaid (misschien zat hij net iets minder strak vast), en daarmee zijn de kabeltjes van de bevestiging kapot getrokken. Geen hele grote ramp, ik heb eigenlijk alleen een tangetje, een krimpkous en zin en geduld nodig. Wat ik op dit moment nog niet heb. 

Ik ben in Fernie, waar ik vanavond ergens binnen wil slapen. En wil douchen, ook geen overbodige luxe. Hoewel ik me iedere dag heb kunnen wassen, want ik fiets langs de rivier af. Aan water dus geen gebrek, het is ook zo helder dat ik het aandurf om meteen op te drinken. Aangezien de filter nog steeds niet operationeel is. 

Ik wilde eigenlijk gisteren al in Fernie aankomen. Dat was zo’n 100 kilometer, ik moest één grote pas over en verder was het veel naar beneden. Leek me te doen. Was het dus duidelijk niet. Die pas bleek een soortement van rivierbed te zijn, met een hele hoop stenen. En nu kon ik daar sowieso al niet op fietsen, het was ook nog eens zo steil dat ik bijna niet kon lopen ook niet. En toen ik éindelijk bij de top was, waar overigens nul uitzicht was, maar wel een leuke cabin stond, bleek de afdaling zo mogelijk nog steiler te zijn, waardoor dat ook bijna onmiddellijk was. Fernie had ik dus al halverwege opgegeven, uiteindelijk ben ik toch nog zo ver mogelijk doorgefietst, zodat ik vandaag niet zo ver hoefde. 

Vandaag moest ik toch ook nog wel een berg over, maar die viel in het niets bij die van gisteren. Ik was vanmorgen op tijd op omdat het vrij koud was, en alles was nat. Niet omdat het geregend had, maar omdat er zo’n water kou was. En als ik iets verschrikkelijk vind is al mijn spullen nat inpakken! 

Uiteindelijk was ik rond half 2 in Fernie, waar ik een bagel heb gegeten bij de plaatselijke shop, omdat ik op de berg mensen tegen kwam uit Fernie die zeiden dat de bagels zo goed waren. Daarna had ik eigenlijk nog steeds honger, dus heb ik sushi gekocht bij de supermarkt, die zo vies is dat ik het straks weg gooi. Ik heb mijn tent opgezet bij de plaatselijke speeltuin om te laten drogen, en ben aan het wachten totdat ik eindelijk een warme douche kan nemen. Inchecken kan namelijk pas vanaf 16.00 uur, viel dat even tegen zeg! 

5 Reacties

 1. Rarda
  september 18, 2023 / 8:54 am

  Poeh, flink afzien zo te lezen…
  Hopelijk is er nog wat meer goed eten behalve de bagels…
  Wel een eekhoorntje gespot onderweg zie ik die zijn kostje ook al aan het verzamelen is!

 2. Pieter Jan
  september 18, 2023 / 9:01 am

  Afzien, Jonne. Wel goed dat je zelfgemaakte wiel het houdt!!!

 3. Mary
  september 18, 2023 / 6:16 pm

  Afzien, maar te gemakkelijk wil je ook niet toch? Of toch wel af en toe
  Misschien toch maar een keer goed voedsel naar binnen werken als dat te verkrijgen is. Op een kun je niet echt km’s maken denk ik
  Wat ben je een bikkel, ik doe het je never nooit na, ook niet als ik 25 jaar jonger was geweest.

 4. Veerle
  september 18, 2023 / 6:42 pm

  Nou Jon, ik hoop dat je genoten hebt van die warme douche! Succes! Aan de foto’s zal het niet liggen, want die zijn natuurlijk weer prachtig en jaloersmakend!! Liefs, xx

 5. Erik
  september 18, 2023 / 7:18 pm

  Klinkt alsof het allemaal erg goed gaat, maar dat er alleen een paar bergen in de weg liggen.
  Mag geen probleem zijn voor jou Jonne.
  Overigens weer prachtige foto’s en mooie verhalen. Dank daarvoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *