De bestelling

31 juli 2019

De eerste bestellingen zijn gedaan, het eerste geld is uitgegeven.
Omdat fietsen best wel duur zijn heb ik besloten de fiets zelf op te gaan bouwen. En dat lijkt me best te doen, wanneer alle onderdelen zijn gearriveerd en dat de goede maat blijkt te zijn. Want onderdelen uitzoeken – niet zo makkelijk!

Ondanks dat ik nu, met mijn super uitgebreide fietservaring (ahum), beter weet wat ik wil, blijft het toch nog ernstig moeilijk. Het frame is dus een Surly Ogre geworden, omdat die het meest veelzijdig leek. Eigenlijk heeft het uitzoeken van een fiets wel iets weg van mijn, zeer succesvolle, schoolcarrière. Alle opties open houden.

De trend in fietsland tegenwoordig is meer is minder. Dat wil zeggen, wanneer we over versnellingen praten. De meeste nieuwe modellen worden uitgevoerd met een 1×11 of 1×12 schakelsysteem. Ter vergelijking, mijn Koga heeft 3×9.
Mijn vooruitziende blik zegt me dat ik met 1×12 de berg niet op ga komen, zeker nu ik in een uitmuntende conditie verkeer. De grote vraag daarna was: wil ik 2 bladen aan de voorkant of 3? Uiteindelijk is dat een kwestie van proberen denk ik. En omdat ik die 3×9 versnellingen allemaal gebruikte ga ik op mijn nieuwe fiets 3×10 versnellingen monteren. Heb ik er zeker genoeg!

Of het ook daadwerkelijk gaat passen allemaal moet blijken wanneer al het spul in huis is. Ieder frame heeft namelijk andere maten, andere bevestigingspunten etc. etc. Allemaal erg moeilijk wanneer je helemaal geen ervaring hebt met het bouwen van fietsen en wanneer je het frame nog niet in levende lijve hebt gezien/kan bekijken.
Nu maar afwachten tot alles binnen is dus, ik hoop dat al dat vooronderzoek niet voor niets is geweest!

5 Reacties

 1. Mary
  augustus 1, 2019 / 6:27 pm

  Er zijn toch wel mensen/sites die hiermee kunnen helpen zeker?

  • jonnevanbommel
   Auteur
   augustus 3, 2019 / 4:27 pm

   Heel veel sites die vol staan! Maar ieder frame is weer anders 😉

 2. Pieter Jan
  augustus 2, 2019 / 12:23 pm

  Doet me erg denken aan een van je eerste blogs: “Keuzestress”

 3. Paul
  augustus 4, 2019 / 8:47 am

  Ha Jonne,

  Wat een bouwexpeditie, je moet het maar leuk vinden:-) Heb nog wel moeten nadenken over war je zei in eindhoven om de opbouw van een fiets anders te benaderen, dus geen ortlieb tassen maar meer gestroomlijnd een fiets opbouwen zodat je ook iets doet aan aerodynamica. Staat je geplande vertrekdatum, midden augustus , nog steeds? Want als ik vooruitdenk dan kom je opbouwtijd te kort. Succes met je voorbereidingen!

  Groetjes, Paul

  • jonnevanbommel
   Auteur
   augustus 6, 2019 / 12:41 pm

   Hoi Paul,

   De wielen zitten inmiddels in elkaar, de rest volgt hopelijk snel.
   Half augustus wordt een beetje kort dag inderdaad, dus ik heb het een beetje verschoven naar eind augustus 😉
   Hoewel ik hoop dat het snel in elkaar zit, als ik de goede maten besteld heb moet dat namelijk redelijk snel kunnen.

   Groetjes, Jonne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *