Dag 189 – 7767 km

24 augustus 2019

Lefty loosey, righty tighty. Een van de wijze lessen die ik Amerika geleerd heb. Maar omdat ik vind dat mijn super deluxe, splinternieuwe fiets niet alleen maar high tech dingen moet bevatten maar op z’n minst ook wat goedkope prul, heb ik bij mijn op-een-na-favoriete winkel geshopt: AliExpress. Mijn nieuwe favoriete winkel is bike-components. Spreekt voor zich.

Die nieuwe, hippe telefoon houder van AliExpress gaat dus volgens het principe 左撇子鬆散 (Zuǒpiēzi sōngsǎn). Vrij vertaald naar lefty tighty, righty loosey. Omdat ze in het Chinees natuurlijk van rechts naar links lezen ;).

Mijn nieuwe versnellingen van Shimano hebben dezelfde logica. Daarbij schakel ik met mijn linker duim naar een groter voorblad, waardoor ik dus zwaarder fiets. Met mijn rechter duim schakel ik achter ook naar een groter blad, maar daardoor fietst ie lichter. Ik vind dat dus ietwat onlogisch, vooral omdat mijn andere fiets het andersom deed. Volgens mijn vader is het allemaal heel logisch, dus het zal wel een kwestie van wennen zijn.

De fiets zit dus bijna in elkaar. Het onderdelen shoppen was best wel aardig gelukt, hoewel ik nog wel een paar dingen terug heb moeten sturen. De enige fout die ik zelf had gemaakt waren de remgrepen/schakelaars. Omdat mijn nieuwe stuur niet extreem veel ruimte heeft daarvoor, had ik bedacht een systeem te nemen waarbij je de schakelaar aan de remgreep vast maakt. Scheelt ruimte, klonk handig.
Dit systeem hebben ze i-spec genoemd, maar blijkbaar heb je i-spec A, B en ii. Uiteraard waren de remgrepen en schakelaars van een ander type i-spec, wat hem dus niet ging worden. De groep moest ik dus terugsturen en nu heeft de fiets een upgrade gehad. In plaats van Shimano Deore zit er nu Shimano SLX op. Wat beter schijnt te zijn. Op de achter derailleur na dan, die had een kapotte veer waardoor de ketting niet strak getrokken werd. Daardoor stortte ik al bijna ter aarde tijdens mijn eerste poging tot fietsen. Nu heb ik dus een andere achter derailleur, geen Shimano maar een Sram. Was namelijk de enige die snel verkrijgbaar was (want uiteraard moest dat op het laatste moment). Maar de Sram vind ik stiekem nog mooier ook, en deze werkt wél. Wat uiteraard het allerbelangrijkste is.

Om een lang verhaal kort te maken: hij zit in elkaar, ik ben een keer de straat op en neer gefietst en toen heb ik besloten dat we er klaar voor zijn. Op naar de avonturen!

BeantwoordenDoorsturen

5 Reacties

 1. Veerle
  augustus 29, 2019 / 4:15 pm

  Hoppa, en doorrrrrr. Vol goede moed weer verder. Succes Jon! En geniet er van! Ps. Pas op voor vrachtwagens aub ;-). Liefs Veerle

 2. Mary
  augustus 29, 2019 / 4:16 pm

  Goede reis Jonne. Je bent inmiddels alweer gestart in Verweggistan als het goed is. Toi toi!

 3. Gisela
  augustus 29, 2019 / 4:28 pm

  Jonne, leuk om weer te kunnen lezen wat je allemaal meemaakt! Geniet er van en een hele goede mooie reis toegewenst!!

 4. Rarda
  augustus 29, 2019 / 6:30 pm

  Heel veel succes en plezier Jonne met het vervolgen van je reis!

  Heel veel liefs,
  Mama

 5. Marieke
  augustus 30, 2019 / 7:06 am

  Zet hem op Jonne, veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *