Dag 47 – 3246 km

4 april 2019

Normaal gesproken is een f(r)ee  walking tour een leuke manier om een stad te leren kennen, om te zien wat je liever nog zelf uitgebreider wil gaan bekijken. In Sarajevo was hij erg beknopt en had ik graag nog meer gehoord over onder andere de oorlog. Maar vandaag in Skopje, uitgebreider kan niet. Het duurde maar liefst 4(!) uur en ik heb alles gehoord over zowel Skopje als Macedonië. Ik zeg niet dat ik nu alles weet, want na een tijdje was ik zo moe en hongerig dat ik met iets minder aandacht luisterde en waarschijnlijk ook iets minder informatie heb opgeslagen. 

Ik vind het best een prestatie als je een rondleiding van 4 uur kunt geven door een stad die eigenlijk niet zo heel groot is. Wel de grootste stad van het land, het grootste deel van de bevolking woont ook in Skopje, maar naar onze begrippen nog steeds een kleine stad. Ik zal even een korte samenvatting geven van alle historisch ogende gebouwen die er staan. Allemaal nep. In de afgelopen jaren gebouwd met als voornaamste reden toeristen te trekken. In 1963 is er een grote aardbeving geweest, 5 gebouwen hebben het overleefd en zijn dus van voor die tijd. De rest is er allemaal na gebouwd. Tot zo ver de historie. 

Verder best een leuke stad hoor! Vooral het Turkse deel met de bazaar is leuk. Daar heb je leuke kleine straatjes waar je doorheen kunt slenteren. Alleen dus niet bijzonder oud en historisch.
Al met al toch wel leuk om gezien te hebben. Er zijn wel veel gezellige restaurantjes en barretjes en dergelijke, dus alleen daarom is het al geslaagd. Nog steeds alles voor eten.

3 Reacties

 1. Ilva en oma
  april 10, 2019 / 4:13 pm

  Bericht van je oma: ze geniet van al je verhalen! Heel veel goed weer in het vervolg van je trip en geen pech met de fiets. Ze ziet uit naar de volgende verhalen. Hier is alles ook prima (geen sneeuw, maar stralende zon in snijdend koude wind). Oma van Bommel

 2. Nathalie
  april 10, 2019 / 8:11 pm

  Het is maar goed dat jij geen free walking tours geeft, want anders was de tour wel heel snel voorbij 😉

  Hoop dat rachelle je bericht niet leest hahaha

 3. Paul van Mullekom
  april 11, 2019 / 6:23 am

  Ha Jonne,

  Het ziet er al wat meer oost europees uit allemaal, mooie foto’s en jammer dat het nog zo vroeg in het voorjaar is. Ik heb ff op de kaart gekeken en je hebt het grootste en moeilijkste deel van de Balkan gehad. Volgens mij is de route naar Griekenland niet zo lastig meer als je tenminste richting Thessaloniki gaat en kom je dan ook in beter weer terecht. Richting Sofia is ook leuk, maar dan moet je werr een berg over…. Geniet en fiets ze!

  Groetjes, Paul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *