Dag 46 – 3246 km

3 april 2019

Ik weet niet of er wellicht ooit iemand in Amerika naar een of andere sportwedstrijd of evenement is geweest, maar zodra het enigszins acceptabel is wordt te pas en te onpas het volkslied gespeelt. Hier wordt altijd speciaal iemand voor opgetrommeld, meestal iemand die eigenlijk niet zo heel goed kan zingen. En het volkslied is héél hoog…

Vandaag heb ik geluncht in een klein dorpje tegen de grens van Macedonië. Voornamelijk Islamitisch denk ik, want er waren 2 moskeeën. En was ik altijd in de veronderstelling dat ze een bandje afspelen wanneer het tijd is om te gaan bidden, hier zeker niet hoor. Dus er waren 2 mannen, afzonderlijk van elkaar maar wel tegelijkertijd, iets aan het zingen, dat via luidsprekers door het hele dorp schalde. En vals dat het was! Deed mij dus weer denken aan het Amerikaanse volkslied en de hopeloze imitaties daarvan bij vele events.

Gisteren verkondigde ik nog dat Kosovo zo modern is (of in ieder geval toch in vergelijking met Bosnië en Montenegro), maar dat bleek voornamelijk Pejë en omstreken te zijn. Richting Macedonië wordt het wat ouderwetser, staan er ook wel wat bouwvallen en wordt het allemaal wat rommeliger. Maar nog steeds mét volwaardige supermarkten.

Inmiddels ben ik in Skopje, en dus Kosovo al weer uit. En tot mijn grote spijt kreeg ik geen stempel in mijn paspoort van Macedonië. Ik was zelf ook in de veronderstelling dat het tot de EU behoort, maar ze betalen met Denar en heb het nagevraagd en niemand lijkt echt te weten waartoe ze nu behoren. Google research wijst uit dat in juni 2019 de onderhandelingen gaan beginnen en dat het tegenwoordig ‘Republiek van Noord-Macedonië’ heet. Dat je het even weet.

Wat me sowieso opgevallen is, is ondanks dat de afgelopen paar landen niet tot de EU behoren en daar (buiten de Republiek van Noord-Macedonië dan) voorlopig ook geen verandering in gaat komen, de EU wél allerlei dingen financiert in die landen. Dat staat dan namelijk wel netjes vermeld op borden. Beetje vreemd eigenlijk…

Skopje dus. Morgen ga ik de stad een beetje verkennen! Vanavond ga ik eerst het Bernini mysterie van Dan Brown uitlezen. En ja, ik weet het. Dat boek is al 100 jaar uit en ik had het nog niet gelezen…

5 Reacties

 1. Mary
  april 9, 2019 / 12:11 pm

  Nou, weet je meteen waar al ons geld heen gaat. Vraag me af of ze dat bij de EU eigenlijk wel weten of dat het ‘een ooit begonnen maar nooit meer aan gedacht’ iets is… zoals wel vaker voorkomt…

 2. Veerle
  april 9, 2019 / 7:07 pm

  Hey Jon. Je gaat goed hoor!! Ik denk dat eigenlijk beter mee had kunnen zingen daar, qua vals zingen had je vast niet misstaan ;-). De meiden vragen iedere keer waar je al bent, en willen het dan zien op de app. Ze zijn er erg mee bezig en helemaal trots op tante Jonne, op weg naar Verweggistan ;-). Liefs Veerle, Dave, Zoë, Izzy & Phlox xx

 3. Veerle
  april 9, 2019 / 7:10 pm

  Oh, volgens Izzy ben je trouwens al in Amerika. Snel gedaan hoor ;-), met je turbo fiets!! Xx

  • jonnevanbommel
   Auteur
   april 9, 2019 / 7:12 pm

   Mijn fiets gaat te land, ter zee en in de lucht 😉
   Doe ze de groetjes!

 4. Paul van Mullekom
  april 9, 2019 / 7:35 pm

  Ha Jonne,

  Ik moet wel lachen om je, stempel, geen stempel, Kosovo en dan weer Skopje en wat die snelwegen met europees geld betreft (je zult wel denken, heb je hem weer met zijn Spanje) maar ook daar prachtige zowat lege snelwegen met grote borden “Aangelegd met Europese subsidie” met tolhuisjes waar geen cent binnenkomt. En al 3216 km op de teller, ik neem mijn petje af, complimenten!

  Groetjes, Paul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *