Dag 45 – 3158 km

2 april 2019

Terwijl ik fiets toeteren soms mensen naar mij omdat ze vinden dat ik op ‘hun’ weg rijd. Sommige mensen toeteren om te waarschuwen dat ze eraan komen. Sommige mensen toeteren om me bemoedigend toe te zwaaien en sommige mensen toeteren en maken er een hele wave van. Soms mis interpreteer ik een bepaalde toeter waardoor sommige mensen een iets andere reactie krijgen dan waarop ze wellicht hadden gehoopt.
Sorry daarvoor.

Ik heb het bord “Welkom in Kosovo” gemist, maar ik ben daar. Kosovo.
So far totaal anders dan ik had verwacht. Na de bergen op de grens tussen Montenegro en Kosovo over te zijn is het een glooiend, heuvelachtig landschap. Groen, geen sneeuw. Yes! En verrassend modern, veel moderner dan Bosnië en Montenegro. Ze hebben in Kosovo namelijk échte winkels, bijvoorbeeld waar je kleren of schoenen kunt kopen. En supermarkten, in plaats van een winkeltje van 3 vierkante meter waar ze wat eten verkopen. Ze verkopen hier ook zo’n 30 verschillende groentes meer dan in de afgelopen paar landen. En ze hebben hele huizen, niet allemaal bouwvallen, door de oorlog verwoest en toen aan hun lot overgelaten. Geeft dus best een ander beeld!

De route van vandaag was niet zo bijzonder. Ik heb over de hoofdweg gefietst. Wat wel snel was, maar natuurlijk niet het leukste om te fietsen. Hoewel ik moet zeggen, vandaag vond ik het wel prima. Daarnaast zijn er niet heel veel meer wegen in Kosovo volgens mij, dus ik weet niet of er bijster veel alternatieven waren geweest. 

Ik ben inmiddels wel goed door gerookt. Fietsen met al het verkeer dat langs komt is natuurlijk niet echt lekker, hoewel ik het idee heb dat ook de auto’s in Kosovo beter, nieuwer en minder luchtvervuilend zijn. Maar naast het verkeer roken ze in Bosnië en Montenegro nog volop en zijn ze overal bezig met akkers bewerken, wat inhoudt dat ze alles aansteken. Overal brandjes dus. 

Omdat ik vandaag best veel kilometers heb gemaakt hoop ik morgen Kosovo al uit te gaan en in Skopje, Macedonië te arriveren. Ga ik daar lekker een dagje rondkijken!

2 Reacties

 1. Pieter Jan
  april 8, 2019 / 3:18 pm

  Je schiet nu goed op, lees ik.
  Als je kunt kleinere weggetjes pakken!
  Je foto’s tonen sneeuw en mist.
  Ik hoop dat de Griekse kust straks zonnig zal zijn, Na alle sneeuw en ijs…

 2. Paul van Mullekom
  april 8, 2019 / 9:00 pm

  Ha Jonne,

  Tja, veel fietsers richting oosten / China zullen ze daar niet zien en de vouwen uit je broek rijden zoals in Ialie zul je daar niet meemaken. En fietspaden al helemaal niet. Denk dat ze steeds minder keuze hebt richting oosten welke wegje moet pakken anders dan de doorgaande weg. Voordeel is wel dat aan de doorgaande weg meestal ook ‘faciliteiten’ te vinden zijn zoals winkels, restaurants, onderdak enz. Je bent hier geen fietser meer maar een reiziger.

  Groetjes, Paul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *