Dag 322 – 11.565 km

3 januari 2020

Wij zijn het jaar goed begonnen hoor, want héél veel bergop. Al het luie zweet is er weer uit, ik denk namelijk niet dat ik ooit zo veel gezweet heb. Vooral fijn als dat dan allemaal in je ogen loopt! 
Maar als het goed is hebben we voor nu even de hoogste bergen gehad, dus mogelijk kunnen we nu wat kilometers gaan maken. 

Gisteren dachten we even een heel eind te kunnen fietsen, maar kwam Nick erachter dat hij iets vergeten was in het hostel, dus moesten we weer omkeren. Gelukkig waren we pas net de stad uit, maar ietwat vertraagd waren we dus wel. 

Er zijn globaal twee routes naar Vientiane, de 13 en de 4. De laatste was wellicht wel iets drukker, maar daarbij hoefde je eigenlijk maar één berg over. De andere route had veel meer bergen, en was 45 kilometer langer. Wij hebben dus voor de 4 gekozen. 
De berg zou bij zo’n 80 kilometer vanaf Luang Prabang van start gaan, dus hadden we bedacht dat we daar wel even heen zouden fietsen en waren we eigenlijk van plan om al halverwege die berg te fietsen en daar ergens te kamperen. Zodat we het een beetje op konden delen. 

De mensen die ons over die ene berg hadden verteld kwamen vanuit het zuiden, en van daaruit gaat die vlieger ook wel op denk ik. Ze waren er alleen even vergeten bij te vertellen dat zij dus blijkbaar véél verder naar beneden waren gegaan dan omhoog, wat wij dus allemaal bergop moesten fietsen. Dus hebben we gisteren al een luttele 1200 meter bergop gefietst, en vandaag nog eens ruim 2000 meter. In 25 kilometer, bijna constant met een hellingsgraad van 12 procent. In Laos hebben ze serieuze bergen hoor! 
En toen we eindelijk naar beneden konden ging dat ook niet zonder slag of stoot, want delen van de weg waren kapot door al het constructie werk wat er plaatsvindt. 

Het volgende is dus aan de hand: China is een hogesnelheidslijn aan het bouwen in Laos. Ik zou niet weten waarvoor de gemiddelde Laotiaan dat zou moeten gebruiken, maar voor China zal het best heel makkelijk zijn. Zodat ze ook over Laos kunnen regeren. 
Ik snap dus niet dat je hier nooit iets van hoort in het westerse nieuws, want China is het rijk in bijna ieder aangrenzend land aan het uitbreiden. En dat zijn er nogal wat! Nog even en China is het grootste en enige andere land in Azië, naast Rusland. Die zullen zich niet zomaar aan de kant laten zetten lijkt me 😉

Nu we de bergpas over zijn gaan we morgen redelijk pal naar het zuiden, en kunnen we hopelijk een heel eind komen. Als het goed is zou dat sneller moeten gaan dan 3,5 kilometer per uur 😉
Maar ik hou nog steeds van bergen hoor! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *