Dag 25 – 1868 km

13 maart 2019

Mijn kilometerteller is niet meer. Dood. Kassie wijlen. Bezweken door de vele kilometers die hij bij moest houden.
Een paar dagen geleden kreeg ik al de schrik van mijn leven, toen hij alleen nog maar een rechte lijn liet zien. Maar toen ik eenmaal klaar was voor vertrek had ie toch weer even een opleving en deed hij weer gewoon wat ie moest doen. Tot gisteren. Hij is klaar, finito. En dat na slechts 25 dagen onderweg te zijn. Niet echt een doorzetter hoor.

Wat nog meer kapot is, is dus die tentstok. Rest van de stokken houden zich tot nog toe goed. Mijn donsjas is al vroegtijdig in de rui en mijn fietsschoenen hebben ook wat mankementen. Van één schoen is een palletje afgebroken waarmee je hem los kunt maken. Nu kon ik er op zich nog wel net in en uit, maar bij koud weer zat hij eigenlijk net iets te strak waardoor ik een hele koude voet kreeg. Nu ben ik vandaag langs een winkel geweest met de vraag of ze hem kunnen maken, maar nadat zij er uiteraard ook even aan moesten zitten vrees ik dat ik er nu helemaal niet meer in kom. Ze hadden ook geen onderdelen om het te repareren. Had ik extreem veel aan dus.

Waar ik ook een beetje moeite mee heb de laatste tijd is navigeren. Ik was namelijk extreem tevreden over Osmand, maar ik had de gratis app. En daarmee kon je maar 7 kaarten downloaden, en die stukken zijn we al lang voorbij. Dus heb ik de betaalde versie genomen, Osmand+. En op de een of andere manier werkt dat gewoon niet zoals die gratis versie. De stand-by modus werkt niet zoals ik het graag wil. Dat wil zeggen, als ik het scherm uitzet en daarna weer aan, dan moet ik eerst weer heel die app opstarten voordat ik zie waar ik ben. Met als gevolg dat dus de hele tijd het scherm aan staat, en mijn telefoon heel snel leeg loopt. Daarnaast draaide het scherm eerst mee, zodat ik altijd de route vooruit heb zeg maar. Nu niet meer, nu wijst ie soms het noorden aan, soms het zuiden, en regelmatig iets er tussenin. Lastig lastig.

Slovenië is tot nog toe a whole lot of nothing. Wel wat heuvels/bergen, veel velden, wat bossen. Af en toe een dorpje, meestal zo’n 10 huizen groot. Soms een iets groter dorp, van 12 huizen, en dan is er mogelijk ook een buurtsuper. Zo’n winkeltje waar ze 3 tomaten, 1 wortel, 2 citroenen en 5 pakken pasta hebben (allemaal dezelfde uiteraard). 
Maar inmiddels ben ik in Ljubljana aangekomen, wat een erg leuke stad schijnt te zijn. Dus morgen ga ik de stad verkennen! 

Ik heb uiteindelijk trouwens niet echt die Euroveló route gevolgd. Want dat bestand liep eigenlijk van Dansk naar Venetië, en Osmand+ vond het moeilijk om dat andersom te bekijken. Dus ben ik met een samenstelling van verschillende routes alsnog aangekomen in Ljubljana.Ik hoop dat de route door de Balkan geen probleem gaat zijn. Volgens mij loopt die officieel ook andersom namelijk…

4 Reacties

 1. Mary
  maart 16, 2019 / 7:42 pm

  Goh Jonne, je ben wel een doorzetter. Lijkt me toch niet prettig als een aantal dingen het zo begeven of niet fijn werken. Maar je zult in nog wel meer onherbergzame gebieden komen waar helemaal niets werkt ben ik bang. Zolang je fiets het maar niet begeeft kun je lig nog door 🙂

  • jonnevanbommel
   Auteur
   maart 16, 2019 / 8:40 pm

   Daarom! Het valt allemaal best mee hoor! Vandaag heb ik namelijk mijn bagagedrager professioneel met een tie wrap gerepareerd 😉

   • Mary
    maart 18, 2019 / 8:02 am

    Genoeg rollen bij tot in China?…. LOL…

 2. Paul van Mullekom
  maart 17, 2019 / 3:58 pm

  Ha Jonne,

  Oei, das niet handig die kleine mankementen en je fietst de westerse wereld uit, laat ik maar zeggen. Wat die navigatie betreft, heb je nog wel internet onderweg want daar zou ik voor vrezen met navi op je mobiel. Mocht je geen kaarten bij hebben, probeer ze te downloaden als je goeie wifi hebt en maak screen prints of echte prints of koop in een grotere plaats echte kaarten of fietskaarten als ze die hebben. En neem wat proviand extra mee als je s’morgens vertrekt, want dat had ik ook in Spanje, het is maar de vraag of je onderweg iets tegenkomt. Overigens wel leuk en avontuurlijk om te ervaren, komt zeker goed allemaal. En wat het weer betreft, hier in Holland is het regen, regen en regen. Fiets ze!

  Groetjes, Paul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *