Dag 24 – 1805 km

12 maart 2019

Ik heb een andere fietser gezien! Dat wil zeggen, eentje die net zo zwaar beladen is als ik ben. Net buiten Triëst, op een bike trail richting Slovenië. Nu weet ik ook hoe die renners in de Giro d’Italia zich voelen. Want ondanks dat ik er maar zo’n 50 meter achter reed, iedere keer als ik nog omhoog ging, ging zij weer naar beneden. En uiteindelijk ben ik gestopt om foto’s te maken en afgedraaid richting Lipica. Ik heb haar dus nooit meer ingehaald/gesproken. Beetje jammer, ik was wel benieuwd eigenlijk!

Lipica dus. Daar waar de lippizaners vandaan komen en nog steeds gefokt worden. Hemelsbreed op maar iets van 13 kilometer van Triëst vandaan. Vanuit de stoeterij kun je letterlijk de grens zien lopen, dus het is echt nét Slovenië. 
Om er te komen bleek toch wat uitdagender. Ik heb paden gefietst die je normaal gesproken met een volgeveerde mountainbike fietst, ben omgedraaid toen ik uiteindelijk op een pad terecht kwam waar ik niet eens meer met de fiets aan de hand overheen kwam. Ik was vroeg opgestaan om de rondleiding van 10 uur bij te kunnen wonen. Ik was er uiteindelijk om half 12. En die rondleiding had ik ook wel snel gezien, het was een beetje magertjes. De hele stoeterij trouwens. Beetje vergane glorie. Dus mocht je de Spaanse rijschool willen zien, ga niet naar Lipica maar naar Wenen! 
In het seizoen geven ze in Lipica trouwens wel shows en kun je trainingen bijwonen. Dat was nu uiteraard nog allemaal niet aan de orde.
Afijn, hebben we dat ook weer gezien! In ieder geval geen gevalletje van had ik maar! 

De bedoeling was om naar een camping te fietsen in Razdrto. Tot mijn grote schrik was ik daar al voorbij, doordat het laatste stuk bergafwaarts ging. En moeilijke paden vind ik niet zo erg, maar terug fietsen, da’s niet zo mijn ding. Zeker niet als dat dan de berg op is. Dus ben ik een stukje verder gefietst en sta ik nu opgesteld op een veld. En hoef ik morgen minder ver te fietsen om in Ljubljana te arriveren. Wat een mazzel!

6 Reacties

 1. Paul van Mullekom
  maart 16, 2019 / 7:53 am

  Ha Jonne,

  Wat een mooie foto’s van Trieste en verder, je maakt sowiezo mooie foto’s, gewoon met mobieltje of echte camera bij? Leuk om te lezen en zien hoe het fietspad nu verder gaat, want daar ben ik nog nooit geweest. En aan de foto’s te zien nog niet echt zomer. Hoe je dus haaks in dat tentje en je weet hé, op de Balkan zitten beren:-)

  Groetjes, Paul

  • jonnevanbommel
   Auteur
   maart 16, 2019 / 6:01 pm

   Hoi Paul,

   Dank je! Ik heb een systeemcamera bij me, met mijn telefoon maak ik eigenlijk nooit echt foto’s.
   En beren ja, daar ben ik ook achter gekomen. Niet dat ik ze gezien heb, maar ik heb bordjes zien staan 😉

 2. ilva
  maart 16, 2019 / 2:03 pm

  Ha Jonne,
  Heb zojuist met je oma alle verhalen gelezen. Ze (en ik ook) vindt ze prachtig. Mooie foto’s. Elli wenst je alle goeds, veel goed weer, leuke slaapplaatsen en wind mee!

  • jonnevanbommel
   Auteur
   maart 16, 2019 / 6:02 pm

   Wat leuk! Groetjes aan oma!

 3. Veerle
  maart 16, 2019 / 3:57 pm

  Haha Jon, ik heb er ook een talent voor om dingen voorbij te rijden. Zit in the family I guess. Super leuk dat je daar alles hebt kunnen bekijken, ook al viel het wat tegen. Je hebt het wel gezien! Succes!! Liefs Veerle

 4. Jeroen Vrijdag
  maart 16, 2019 / 10:22 pm

  Hoi Jonne,

  Wat de Lippizaners betreft moet je voor het echte werk inderdaad bij de Spaanse Rijschool in Wenen zijn en niet in Lipica. Maar goed dat je tóch even Lipica hebt aangedaan, nu je er in de buurt was.

  Groetjes,
  Ome Jeroen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *