De fiets

Wanneer je even googelt naar vakantiefietsen kom je de mooiste exemplaren tegen. Ik moet eerlijk zeggen, daar heb ik best even naar rondgekeken. Want alweer, zoveel mogelijkheden.

Wil je een fiets van aluminium, titanium, staal? Welke maat wielen? 26 inch, 28 inch. 28 inch met brede banden (in de volksmond 29 inch genoemd). Ouderwetse derailleur, of een Rohloff of Pinion naaf? En die Rohloff dan met ketting of met riem?

En dan het stuur. Racebocht? Recht stuur met bar ends? Jones stuur (wat helemaal je van het schijnt te zijn). Vlinderstuur?

Al met al word je daar best hebberig van. Want als geld geen rol zou spelen, dan zou ik zo’n mooie Santos of Koga Worldtraveler hebben gekocht. Met 29 inch wielen, Rohloffnaaf met riem (bijna geen onderhoud nodig, klinkt perfect), naafdynamo etc. etc.

Prijskaartje komt dan al snel op een luttele 5000 á 6000 euro, koopje!
En omdat ik het een beetje te zot vond om meer geld uit te geven aan een fiets dan dat ik ooit aan een paard heb gedaan, is dat hem dus niet geworden.

Dus ben ik nu de trotse eigenaresse van een lekker ouderwetse, tweedehandse stalen Koga Randonneur. Wel met 28 inch wielen, maar dan zonder de brede banden. Wel met naafdynamo, maar niet van SON (wat dan weer het beste schijnt te zijn). En met derailleur, wat in principe ook prima schakelt, en overal makkelijk te repareren is. En wat lichter is dan die Rohloff, waardoor het onder aan de streep weer ongeveer gelijk uitkomt: zwaar. Want dat staal, da’s dan net weer niet het lichtste.
Met een vlinderstuur, wat hem een beetje een geiten wollen sokken uitstraling geeft. Samen met mijn fifty shades of blue maakt dat het plaatje helemaal af.

Voor een exorbitant bedrag van 450 euro was dit een Marktplaats Special topper. En natuurlijk heb ik nog wel wat onderdelen aangeschaft die het totaal iets duurder maken (andere banden, nieuwe cassette, nieuwe ketting, andere trappers etc.), toch blijft hij een stuk goedkoper dan die Santos.

Moraal van het verhaal: van iedere euro die ik niet heb uitgegeven aan mijn fiets kan ik langer reizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *