Dag 302 – 10.648 km

15 december 2019

Voor mijn trip heb ik maanden geinternet om uit te zoeken welke spullen ik precies nodig had (ik had toch niet heel veel beters te doen). Nu zou ik inmiddels sommige dingen liever anders zien, maar overall heb ik het best aardig gedaan denk ik. Waar ik op het moment zielsgelukkig mee ben is mijn brander, want hoewel hij me eerder in de steek heeft gelaten heb ik bij aanschaf lang zitten wikken en wegen of ik een benzinebrander moest nemen, of een die ook op gas kon branden. Uiteindelijk ben ik voor die laatste gegaan en heb ik, tot nu, alleen nog maar op benzine gekookt. Maar nu ik geen brandstoffles meer heb (lelijke Chinezen) was dat dus ietwat moeilijk. Dus ben ik vandaag nog een outdoor winkel in Hanoi geweest waar ze geen gasblikjes hadden, maar wel konden vertellen welk soort je overal in Vietnam kunt vinden, en dat ik daar een of andere adapter voor nodig heb om mijn brander te kunnen aansluiten, die ze daar dus wél hadden. En het mooiste is nog: zo’n fles met LPG gas kost dan rond de 30.000 Vietnamese Dong. Da’s net wat meer dan een euro. Ik heb meteen mijn brander schoon gemaakt en geprepareerd voor branden op gas: het werkt als een tiet. Binnenkort ga ik dus weer gezonde havermoutjes eten!

Vandaag hebben we een free walking tour door Hanoi gekregen. Was een bijzondere ervaring, want de ’tourguide’ sprak niet zo bijster goed Engels en wist de weg in Hanoi ook niet echt. Daar had ze navigatie bij nodig. Ze wist ook niet echt iets over Hanoi te vertellen en nam ook geen leiding met ergens naartoe wandelen (waarschijnlijk omdat ze dus niet wist waar ze heen moest). Kwam erop neer dat het heel lang, heel langzaam geslenter was. Want wij wisten uiteraard ook niet waar we heen moesten! 
De andere mensen die ook voor deze walking tour hadden geopteerd waren wel heel aardig (ik heb al een onderkomen in Melbourne geregeld) dus uiteindelijk was het best leuk. Alleen ben ik er dus niet echt wijzer van geworden. 

Om toch nog wat wijsheid op te doen zijn we ’s middags nog naar Hoa Lo Prison (Hanoi Hilton) gegaan om daar wat meer te leren over de oorlog in Vietnam. Helaas was dat ook niet helemaal gelukt, want in het museum werd vooral geschetst hoezeer de Vietnamezen zijn behandeld door de Fransen (zeer, zeer slecht) en hoe goed ze zelf hun Amerikaanse gevangenen behandelen (dat leek meer op een zomerkamp). Het was dus net effe iets minder objectief en na afloop hadden we eigenlijk nog meer vragen dan van tevoren. Maar inmiddels heeft Minke hier een Wikipedia onderzoek naar verricht en zijn we net iets meer op de hoogte. 

Morgen gaan we naar Cat Ba, ons laatste tripje samen. Waarschijnlijk een dag of twee, afhankelijk van hoe leuk het is. Dan gaan we eindelijk genieten van zon, zee en strand en moet mijn bikini in actie komen. Ik hoop dat ie nog past 😉

Morgen gaan we naar Cat Ba, ons laatste tripje samen. Waarschijnlijk een dag of twee, afhankelijk van hoe leuk het is. Dan gaan we eindelijk genieten van zon, zee en strand en moet mijn bikini in actie komen. Ik hoop dat ie nog past 😉

Ps. Ik wil alvast iedereen héle fijne feestdagen wensen!

BeantwoordenDoorsturen

4 Reacties

 1. Gisela
  december 23, 2019 / 9:19 am

  Geniet nog even van jullie laatste dagen samen en geniet volgend jaar weer van deze geweldige tocht!!! Een fijne kerst (vreemde kerst ook) en we wachten weer op een leuk verslag!!

 2. Mary
  december 23, 2019 / 9:47 am

  Ik volg je nog op de voet hoor! Wat heb je veel gezien! Leuk of niet leuk, het hoort er allemaal bij. Inmiddels ben je al dik onderweg naar Singapore denk ik en is Minke weer thuis.
  Wat zijn jouw plannen eigenlijk richting huis?

  • jonnevanbommel
   Auteur
   december 23, 2019 / 10:54 am

   Ik ben nog in Vietnam, maar ga morgen de grens met Laos over. Minke is ook nog in Vietnam, in het noorden.
   Toevallig heb ik gisteren een ticket naar Australië gekocht, 8 maart vlieg ik naar Perth en van daaruit wil ik naar Melbourne fietsen. Dan nog door Nieuw Zeeland en een stukje Engeland, en dan naar huis. In augustus ben ik er weer! 😉

   Jij ook een hele fijne vakantie!

 3. Rianne Maas
  december 23, 2019 / 5:57 pm

  Hoi Jonne,

  Prachtige verhalen en dito foto’s!
  Wij wensen jou in ieder geval hele fijne Kerstdagen en alle goeds voor 2020 en we blijven je volgen!

  Groetjes, Rianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *