Dag 231 – 9114 km

5 oktober 2019

Wij zijn diehard kampeerders. Niet helemaal vrijwillig, maar toch. Na vannacht en vanmorgen (alles bevroren, inclusief ikzelf) hadden we onze hoop gevestigd op het overnachten in een yurt. Omdat er op iOverlander stond dat het very very warm was. Klonk zó verschrikkelijk goed! 

Vandaag zijn we de hoogste pas overgegaan, en hebben we net voor de top geluncht en thee gedronken bij mensen thuis. Wat goddelijk was, want heel warm en het verste brood dat ik ooit gehad heb, kwam rechtstreeks uit de oven. Eenmaal de pas over vol goede moed naar de yurt, want weer warm. 
Conclusie: we bleken er voorbij te zijn gefietst, zijn er voor terug gegaan en hebben geconcludeerd dat de yurt niet meer was. En aangezien het al redelijk laat was, en kouder dan koud hebben we nu maar de tent opgezet op de plaats waar eigenlijk een super warme yurt had moeten staan. Bij een bouwval, maar daardoor gelukkig wel een beetje uit de wind. Hopelijk gaan we het weer overleven vannacht, net sneeuwde het alweer. Tijdens het fietsen trouwens ook, daarom keken we totaal niet uit naar die hele warme yurt 😉

Wij waren vandaag in China. Want naast Afghanistan is China ook op een steenworpje afstand. We waren graag naar Afghanistan gegaan, gewoon om even een voet op Afghaanse bodem te zetten. Maar daarvoor moesten we een ijskoude rivier oversteken, en hoewel niet breed waren we toch niet zo hardcore. Bij de grens met China gelukkig geen water maar een hek. Die op een bepaald punt open stond. Dus hebben we een paar stappen door het hek gezet. Heel apart, echt hele andere cultuur 😉

We hebben ook Marco Polo schapen gezien. In China welteverstaan. Ze schijnen normaal gesproken tussen Alichor en Murghab voor te komen, maar dus ook in China. Was een mazzeltje!

Morgen gaan we nog een stukje fietsen, over twee dagen zouden we wel moeten kunnen arriveren in Kirgizië. De weg gaat voornamelijk omlaag, op twee berg’pasjes’ na. Kom maar op met dat warme weer! Mijn handen en voeten kunnen het gebruiken!

6 Reacties

 1. Mary
  oktober 17, 2019 / 9:45 am

  Dus eigenlijk ben je al in China, missie geslaagd

  • jonnevanbommel
   Auteur
   oktober 17, 2019 / 11:07 am

   Hahaha. Maar de missie is aangepast. Eerst China, dan Singapore, Oceanië, Engeland. Zó veel te zien! 😉

 2. Gisela
  oktober 17, 2019 / 11:46 am

  Ik wens je nu alleen heel veel warmte toe!

 3. Pal van Mullekom
  oktober 18, 2019 / 8:57 am

  Ha Jonne,

  Brrrrrrrr……maar wat een avontuur. Die kou ben je snel vergeten en je bent nog net op tijd de pas over voordat er meer sneeuw komt ( denk ik). Bijzondere omgeving met China en Afghanistan zo dichtbij. Op de kaart zie je dat ook. Ben benieuwd hoe Kirgizië is want daar lees ik wisselende verhalen van. Er gaan zelfs georganiseerde fietsreizen heen.

  Fiets ze! Paul

 4. Jeroen Vrijdag
  oktober 18, 2019 / 9:58 am

  Hoi Jonne,

  Proficiat met China! Dat je dan zo’n totale culturele omslag ervaart als je door een hek stapt. Echt geweldig!

  Groetjes,
  Ome Jeroen

 5. Jeroen Vrijdag
  oktober 18, 2019 / 10:24 am

  Hoi Jonne,

  Proficiat met China! Dat je dan zo’n totale culturele omslag ervaart als je door een hek stapt. Echt geweldig!

  Groetjes,
  Ome Jeroen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *