Dag 332 – 12.425 km

13 januari 2020

Na twee dagen op Don Det rondgehangen te hebben, waarin we niet zo bijster veel hebben gedaan (rondje gefietst, wat gegeten, nog wat gegeten, paar series gekeken, nog wat gegeten enz) zijn we vandaag maar weer serieus gaan fietsen. En aangezien de 4000 eilanden van Laos tegen Cambodja aan liggen, gingen we vandaag dus de grens over. 

De eerste indruk van Cambodja is niet heel veel beter dan de eerste indruk van China. En da’s niet per se heel positief. 
We hadden al gelezen dat het visum 30 dollar moest zijn, maar dat ze doorgaans 35 dollar vragen, zodat ze zelf een mooie auto kunnen rijden of zo. Daar wilden wij dus niet aan meewerken. Dus hebben we eerst anderhalf uur gediscussieerd over het te betalen bedrag, 30 dollar dus. En toen ik vervolgens wilde betalen had het zo goed als nieuwe bankbiljet een minuscuul klein scheurtje (waar je bijna een vergrootglas voor nodig hebt om het te kunnen zien) waardoor ze dat niet aannamen. Vervolgens moest ik dat biljet ergens gaan proberen te ruilen, wat niemand deed omdat de man van de visums al een rondje op zijn brommer had gemaakt en iedereen had gemeld dat er een scheur in het biljet zat. Zeer behulpzame mensen inderdaad. 
Gelukkig had ik nog een ander briefje van 100 die ik ook nog kon gebruiken, maar het wisselgeld dat ik vervolgens kreeg was duidelijk gebruikt en zat vol vlekken, scheurtjes of vouwen. Inmiddels waren we 2,5 uur verder, dus daar ging ik even moeilijk over doen. Want als je een splinternieuw briefje eist moet je die dus ook terug geven. Anders heb ik er alsnog niks aan…

Het liep bijna op een ruzie uit, waarbij ze ineens helemaal geen visa meer wilden geven. Maar nog een uur later waren we dan zover dat we het visum voor 30 dollar per persoon kregen (inclusief stempel, want dat zou 5 dollar extra moeten kosten) en ik gloednieuwe briefjes van 10 wisselgeld terug kreeg. Het hoefde echt allemaal niet zo moeilijk te zijn..! 
En dit was trouwens nadat degene die het paspoort moest stempelen om uit Laos te gaan daar doodleuk 2 dollar voor durfde te vragen. Beste grap ooit. Hebben we dus ook niet betaald, snap je natuurlijk wel. 

Maar goed, uiteindelijk waren we dus in Cambodja en moesten we nog 65 kilometer fietsen voor de eerstvolgende ‘stad’. Tot nu toe is het vooral ernstig stoffig. 

Voor nu kan ik alleen maar zeggen: Angkor Wat moet wel héél mooi zijn! 😉

BeantwoordenDoorsturen

4 Reacties

 1. Pieter Jan
  januari 16, 2020 / 3:24 pm

  De drone foto’s (neem ik aan) worden steeds mooier!
  Helemaal vlak land zo te zien. Die rivier is de Mekong?
  Veel plezier, ondanks de schermutselingen met de douane!

  • jonnevanbommel
   Auteur
   januari 21, 2020 / 4:40 pm

   De Mekong ja!

 2. Mary
  januari 16, 2020 / 8:10 pm

  Nooit gedacht dat ze in Azië zo proberen te profiteren er gaan toch wel meer trekkers de grens over? Geven die dan allemaal toe? Het wordt bijna een sport zo

  • jonnevanbommel
   Auteur
   januari 21, 2020 / 4:41 pm

   Volgens mij betalen de meeste mensen gewoon meer inderdaad, omdat ze geen zin in gedoe hebben. Probleem is dan dus dat ze het vrolijk blijven doen, wat mij principieel tegen staat. Daarom probeer ik daar zo min mogelijk aan mee te werken 😛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *