Dag 33 – 2376 km

21 maart 2019

Mijn dag begon uitmuntend vanmorgen. Toen ik helemaal bepakt en bezakt was en er toen pas achter kwam dat mijn telefoon nog in de tent lag, die ik net mooi opgerold en ingepakt had. Niet m’n beste actie ooit. 
Maar verder scheen de zon, leek het een mooie dag te worden. Ik had besloten om nog een uitstapje te maken naar watervallen in Jajce, want dat was niet zo heel ver om. En nu we er toch zijn…
Moest ik vandaag dan wel zo’n 90 kilometer voor fietsen, maar dat moest makkelijk kunnen leek me. 

Zo’n kilometer van m’n slaapplaats af was een soort van marktje/winkeltje, zoals je er zoveel hebt in Bosnië. Gisteren was ik er onnoemelijk veel tegen gekomen, en omdat ik net al wat gegeten had dacht ik deze even over te kunnen slaan. Uiteraard blijkt dan altijd dat je een leuke, maar nogal desolate weg in slaat, waar in de verste verte geen winkel te bekennen is. Ervaring leert dat chocola goed is voor tussendoor, maar het niet echt doet als hoofdmaaltijd. Ging ik niet echt lekker op. Mijn water was ook op, maar kon ik na een tijdje bijvullen bij een stroompje. Voelde heel survivallig. 

En toen moest ik de berg op. Op een gegeven moment denk je dat je wel haast op de top moet zijn, na die bocht.
Niet? Na die volgende bocht dan.

35 kilometer verder was het dan zo ver. Ik kon eindelijk naar beneden. Want de zon scheen wel, en ik fietste vrolijk (en na een tijdje nét iets minder vrolijk) in m’n korte broek, in de bergen lag er nog sneeuw. En ik hou van bergen, maar turns out dat ik een hekel heb aan sneeuw. Tenzij je gaat wintersporten natuurlijk, maar daar heb ik verder geen ervaring mee.

Uiteindelijk heb ik toch nog Jajce gehaald en slaap ik in een hostel in een privé kamer. Kamperen kon hier ook, maar dat was niet veel goedkoper. Die keuze was dus niet héél lastig.
Inmiddels ben ik weer schoon geboend, heb ik m’n kleren gewassen (die nu verspreid door de kamer hangen te drogen, zullen ze vast heel blij mee zijn) en gaan die watervallen hem vandaag niet meer worden. Morgenochtend ga ik dus eerst watervallen bekijken voordat ik verder fiets. Ik hoop dat ze de moeite waard zijn! 

3 Reacties

 1. Mary
  maart 26, 2019 / 10:38 am

  Het verloopt echt op zijn ‘Jonne’s’ zo toch? Beetje ongestructureerd en niet snel onder de indruk…. LOL
  Let je wel een beetje op je gezondheid ook? Om te kunnen verbranden zul je toch ook goed moeten eten. Anders ga ik me zorgen maken.
  Respect hoe je het allemaal doet en volhoudt hoor. Zolang je geniet doorgaan, je hebt een doel, maar het is geen must hè 😉
  Liefs!

 2. Mary
  maart 26, 2019 / 10:44 am

  Je hebt er al 1/5 deel opzitten ruim! Knap hoor!

 3. Paul van Mullekom
  maart 26, 2019 / 7:01 pm

  Ha Jonne,

  Tja, eten, wanneer moet je het als je fietst? Zelf hield ik altijd een rime van 15/20 km aan en dan ff rust en eten. Eten in vóren zodat je de honger vóór blijft om de zogenaamde hongerklop te voorkomen. Je zult zeker in nog meer afhelegen gebieden komen en de afstanden tussen dorpen, winkels en restaurants zal groter worden. Heb je trouwens fietskleding aan, fietsbroek enzo, og gewone kleren? Want ik hoor / lees bijvoorbeeld niets over zadelpijn of andere ongemakken. Anyway, zet hem op en fiets ze

  Groetjes, Paul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *