Dag 115 – 7406 km

11 juni 2019

Wellicht heb ik het heel terloops (hooguit) één keertje genoemd, maar in het geval dit niet doorgekomen is zal ik het nu nog eens duidelijk vertellen: het is hier iets aan de warme kant. Mijn winteroutfit maakt het mogelijk nog nét een tandje warmer, waardoor het nu nét niet meer aangenaam is.

Want ik ben in Iran! En dat was appeltje eitje. Het was zelfs moeilijker om Azerbeidzjan uit te komen dan Iran in te komen. Al mijn tassen moesten namelijk door de scanner (zowel in Azerbeidzjan als in Iran trouwens). Maar in Azerbeidzjan waren ze naar iets op zoek waarvan ze zelf ook niet precies wisten waar ze naar zochten. Was een enigszins moeilijke zoektocht inderdaad. Uiteindelijk kon ik al m’n spullen weer inpakken en leken ze de interesse te hebben verloren.

Geld wisselen op de zwarte markt in Iran is niet heel ingewikkeld. Ik was de poort van de grensovergang nauwelijks uit of werd al bestormd door 6 man sterk. Of ik geld wilde wisselen. De belangrijkste vraag was uiteraard: wat schuift dat. En daar probeerden ze even de slimme jongens uit te hangen. Briefjes van 100.000 geven in plaats van 1000.000, zodat het heel wat leek maar het uiteindelijk nog niks was. Uiteindelijk zijn we uit gekomen op 12 miljoen Iraanse Rial voor 100 Amerikaanse dollars. Kon beter maar ook heel veel slechter. Ik vond het wel prima. 

Voordat ik naar Iran ging hoorde ik van alle kanten horror verhalen. Ik vind altijd: eerst zien dan geloven. Werkt met het weerbericht ook zo. 
Tot nog toe kan ik niet meer dan lovend zijn. Ik kreeg vanmiddag drinken aangeboden, op 2 andere plaatsen werd water aangevuld en toen ik eindelijk bij een camping aan kwam werd ik geupgrade naar een houten hutje en kreeg ik versgebakken brood, waar ik allemaal niks voor hoef te betalen.

Alleen die kleding en die hoofddoek, dat is een puntje van kritiek. Ik snap niet hoe mensen daarmee kunnen overleven!

Ps. Ze kwamen ook nog een fles met ijswater brengen. Wat zeer welkom was aangezien ik me in een continue staat van zweet, zweter, zweetst bevind.

2 Reacties

 1. Joost van Orten
  juni 21, 2019 / 8:35 am

  Ben nu wel benieuwd naar een selfie in je nieuwe outfit

 2. Nicolette
  juni 21, 2019 / 6:21 pm

  Wat ik een beetje mis, zijn de foto’s van jou in je Iraanse outfit, hahaha! Je maakt ons nl wel erg nieuwsgierig…
  Wat een belevenissen allemaal en een hoop gastvrijheid!
  Erg mooi om te zien dat mensen vaak zo enthousiast op je reageren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *